Beleggen met een klein bedrag per maand

Niet iedereen beschikt over tonnen aan vermogen en is in staat om bij de vleet te beleggen. Een steeds groter wordende groep mensen met een krappere portemonnee zetten echter wel hun eerste stappen. Zij beleggen met kleine bedragen en zien op die manier hun vermogen groeien. Dagoberto is niet vies van beleggen, of het nu grote of kleine bedragen betreft. Daarom een aantal tips voor iedereen die een klein bedrag per maand naar een enorm vermogen wil doorgroeien.

#1 Wees consequent

Alle grote beleggers, in alle vormen en maten, hebben één ding gemeen: consequent zijn. Dat betekent dat je een vast bedrag beschikbaar moet stellen en niet uit moet gaan van de erfenis van tante Annie of het suikergeld van ome Toon.

Beleggen is net als sparen: je doet het op vaste momenten. Door consequent te zijn en steeds hetzelfde bedrag te beleggen, maak je een gunstiger gemiddeld aankoopbedrag (GAK) voor jezelf. Het is, anders gezegd, niet erg wat de koersen doen. De ene keer zijn ze hoog en krijg je wat minder voor je inleg, de andere keer zijn ze laag en krijg je – naar verhouding – meer.

Consequent met kleine bedragen beleggen betekent dat je afspraken maakt over de hoogte van dat bedrag en over de frequentie, zoals bijvoorbeeld deze drie beleggers:

  • Donald belegt € 80 per maand en koopt steeds dezelfde aandelen terug;
  • Guus belegt € 50 per twee weken en koopt de goedkoopste aandelen uit zijn wensenlijst;
  • Kwak belegt € 25 per maand en koopt een ETF.

#2 Bepaal je risico

Hoe hoger het risico, hoe hoger de winst. Maar je bent niet begonnen met beleggen met kleine bedragen om die vervolgens in rook op te zien gaan. Bepaal dus het risico dat je wil nemen tegenover de opbrengsten. Wees ook hier consequent in. De meeste websites laten je risicoanalyses doen, maar ga ook op onderzoek uit naar het bedrijf waarin je belegt. Weet dus waar je geld in gaat zitten.

De hoogte van het risico en de verdiensten moet je zelf nemen. Neem een voorbeeld aan deze drie beleggers:

  • Donald belegt met hoog risico, maar haalt ook  hogere resultaten;
  • Guus belegt veilig en gaat voor een gemiddeld risico, waardoor hij niet wakker hoeft te liggen;
  • Kwak heeft zijn risico in een ETF gespreid.

#3 Herinvesteer

Inkomsten uit je beleggingen, bijvoorbeeld door bij winst te verkopen of door dividenden, kun je het beste gelijk weer herinvesteren. Dan gaat het geld namelijk voor je werken en groeit het steeds sneller. Het is als een sneeuwbaleffect.

En dan zal je zien dat het niet uitmaakt of je met grote of kleine bedragen belegt.

#4 Ga voor dividend

We tipten het al aan bij punt 3, maar dividenden zijn echt heel fijn. Het is de beloning die een bepaald bedrijf jou als aandeelhouder geeft omdat je aandelen aanhoudt. Een dividend is vaak niet hoog, enkele procenten. We spreken in Nederland van 4% als hoog dividend. Op een vermogen van € 10.000 in een aandeel,  betekent dit een dividend van € 400 per jaar. Dat is lekker, maar niet veel. Wanneer je in Amerika belegt, kan het hoger oplopen. Daar zijn hoog dividend aandelen boven de 10% eerder regel dan uitzondering. Dat levert dan al snel € 1.000 of meer per jaar op.

Je snapt dat het herinvesteren van die dividenden voor nog meer dividenden zorgt. Ook de risico’s zijn op veel van deze aandelen redelijk laag. Dat heeft te maken met de beleggerscultuur in Amerika. Heel veel Amerikanen beleggen in hoog dividend aandelen om hun toekomst veilig te stellen. Omdat de prijzen  van die aandelen niet torenhoog zijn, kun je ook met een klein bedrag per maand goed beleggen in hoog dividend aandelen in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld:

  • Oom McScrooge belegt al vijfentwintig jaar en legt iedere maand $ 100 in. Zijn totale portefeuille is nu $ 100.000 en hij vangt een gemiddeld dividend van 15% per jaar. Die $ 15.000 herbelegt hij deels.

#5 Trek je niks aan van tips

Laatste tip – en de belangrijkste – is om je niks van tips aan te trekken. Doe lekker je eigen ding, lees zoveel mogelijk, maar bepaal je eigen strategie en je eigen koers. Kan je later ook niemand de schuld geven van verkeerde keuzes die je gemaakt hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *