Na je 40e met pensioen? Volgens FIRE kan het, maar hoe zit dat nu echt?

Wie droomt er niet van financiële onafhankelijkheid? De hele dag doen waar je zin in hebt zonder je zorgen te maken over geld. Nou, wij wel.

Gelukkig voor ons is er een goede manier om na je veertigste al met pensioen te kunnen. Hoe? Dat vertellen we je aan de hand van de FIRE-beweging.

 

FIRE (Financial Independence Retire Early)

Eén ding staat vast: we nemen het heft in eigen hand. We wachten niet tot de staatsloterij met goed nieuws komt, we hopen niet al teveel dat onze crypto’s een belachelijk groot succes zullen gaan zijn en in een nacht ver-tienduizendvoudigen. We doen gewoon wat we kunnen.

Daarvoor gebruiken het gedachtegoed van de FIRE-groep. Deze Amerikaanse beweging gaat uit van financiële onafhankelijkheid waardoor je sneller met pensioen kan gaan. Hoe? Door zuinig te leven, zoveel mogelijk geld te sparen en dit spaargeld goed te beleggen.

 

Hoeveel geld moet je hebben om met pensioen te kunnen?

De pensioensleeftijd wordt steeds verder opgekrikt. Tegen de tijd dat wij bejaard zijn, kan die – in dit tempo – makkelijk halverwege de 70 liggen en misschien zelfs wel 80 (we zouden er niet meer van staan te kijken). Zonde, want er is veel te veel leuks te doen.

Belangrijke vraag is dus: hoeveel geld moeten we hebben om met pensioen te kunnen?

Daar hoort een rekensommetje bij. Je jaarlijkse uitgaven moet je vermenigvuldigen met 25. Het bedrag dat daar uitkomt, moet je gaan beleggen tegen een gemiddeld rendement van 4% per jaar.

 

€ 600.000 aan vermogen

Gemiddeld gezien zou je (25 x je jaarlasten) zo’n € 600.000 aan spaargeld moeten beleggen om met FIRE uit te komen. Dat is veel geld en zeker niet voor iedereen haalbaar. Het minimumloon staat nu op € 1700 per maand en dat levert per jaar € 20.000 op. Je moet dan dus 30 jaar werken om aan zes ton te komen (en tenzij je op je tiende begint, kun je het wel schudden om voor je veertigste te stoppen met werken). Daarnaast gaan we er dan vanuit dat je je volledige loon spaart. Dat is voor mensen met het minimumloon niet te doen.

Jan Modaal (€ 38.000 bruto) per jaar komt er eerder, maar zal ook flink op een houtje moeten bijten om zoveel geld te sparen. Hoe realistisch is FIRE dan eigenlijk in het echt?

 

Na je 40e met pensioen. Hoe realistisch is dat?

FIRE is slechts een van de vele hypes als gevolg op de wens om snel met werken te kunnen stoppen en financieel onafhankelijk te raken. De 4-urige werkweek was ook zo’n hype. Het is niet altijd even realistisch, maar zeker ook niet volledig ondenkbaar.

Het hangt simpelweg van je persoonlijke situatie af.

De hogere inkomens kunnen – mits ze goedkoop leven – veel geld sparen en alvast beleggen. Lagere inkomens zullen er iets naast moeten gaan doen om hun pensioendroom te verwezenlijken.

 

Wat kun je wel doen? Half met pensioen!

De strekking van FIRE en allerlei andere “financieel onafhankelijk” gerichte stromingen is dat je zorgt voor genoeg geld voor later. Hoeveel geld dat is, hangt af van je wensen en je dromen. In principe kun je ook met minder dan € 600.000 een mooi vermogen opbouwen. Stel dat het je lukt om in 20 jaar tijd in totaal € 300.000 te beleggen tegen een dividend rendement van 4%. Je krijgt dan € 12.000 per jaar. Daar kun je misschien niet van met pensioen, je kan wel minder gaan werken.

En vergeet ook niet dat je rente-op-rente krijgt als je je dividenden herinvesteert. Op die manier groeit je belegde vermogen en krijg je er elk jaar iets meer bij. Je kunt dan zelf bepalen wanneer je stopt met werken en met pensioen gaat.

 

Richt je leven sober in

Wie wil genieten van een pensioen rond zijn of haar veertigste (en niet een topinkomen ontvangt of geluk heeft met loterijen en crypto), kan maar beter voorbereid zijn op een sober leven. Want je zal zuinig moeten gaan leven om je geld bij elkaar te sparen én als het eenmaal zover is, moet je zuinig blijven leven omdat je niet al teveel op kunt maken.

Het is de vraag of je dat wil. Er zijn genoeg mensen die een eenvoudig bestaan nastreven en niet zoveel hoeven. Mensen die gelukkig zijn met weinig en vooral genieten van hun vrije tijd en het gevoel niets meer te moeten. Hoor jij bij hen?

 

Lees verder

De FIRE-beweging zet ons aan het denken. Daarom kun je binnenkort een nieuw artikel van ons verwachten. We zullen je tips geven om zuiniger te gaan leven en zo geld te sparen voor FIRE én we geven aan hoe je FIRE-vermogen het verstandigst belegd kan worden. Houd ons dus in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *