Hoe wordt de olieprijs Brent bepaald?

De olieprijs Brent is voor veel speculanten en beleggers erg belangrijk. De olieprijs van Brent olie is namelijk een veel verhandeld instrument binnen cfd trading én dient als basis voor veel aandelen. In dit artikel gaan we dieper in op de olieprijs Brent door te kijken naar wat Brent oil precies is, waar het voor gebruikt wordt en hoe beleggers van de koersen kunnen profiteren.

 

Brent olie, het zwarte goud

Olie wordt niet voor niets het zwarte goud genoemd. Dat heeft ermee te maken dat olie een waardevol goed is. Overal waar olie uit de grond wordt gepompt, wordt veel veld verdiend. Denk maar eens aan de Arabische olievelden in Qatar en Jemen, of de Russische olievelden in zee en de Amerikaanse (Texaanse) velden, die garant staan voor vele vaten WTI olie per dag.

Olie wordt als grondstof van benzine en diesel gebruikt, maar is ook op andere plekken nodig. En omdat olie een fossiele brandstof is – een brandstof die niet eeuwig zal blijven, omdat olie op kan raken – speelt schaarste een grote rol in het bepalen van de prijs.

 

Toepassingen (Brent) olie

Olie wordt gebruikt als grondstof voor de brandstoffen benzine en diesel. Grote kans dat dit het enige verband dat jij ziet tussen olie en je eigen leven. Maar niets is minder waar. Want olie als bestanddeel is ook erg belangrijk in tal van cosmetische producten en kunststof. Kunststof wordt gemaakt met olie als grondstof.

Dat geeft wel aan dat er zowel op het gebied van transport en brandstof als op het gebied vaqn industrie en voortdurende vraag naar olie is. Brent olie is een van de meest geleverde oliesoorten.

 

Brent olie

Brent olie is afkomstig van het Brent olie veld, dat gelegen is in zee. Het bevindt zich tussen de kusten van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk in en is een van Shells grootste olievelden. Je vindt hier dan ook veel booreilanden waar de hele dag door naar olie wordt geboord. Via schepen en pijpleidingen wordt de olie vervoerd naar raffinaderijen, die er een bewerkbare grondstof van maken.

Het Brent olieveld is wel bezig met zijn laatste periode. Het is namelijk zo goed als leeg.

 

Vat Brent olie

De prijs van een vat Brent olie wordt – net als de vaten van andere “merken” – dagelijks geactualiseerd en is afhankelijk van vele factoren. Zowel mondiale ontwikkelingen als de kosten van de zeevloot en vraag en aanbod spelen een belangrijke rol bij het tot stand komen van een olieprijs op een vat Brent-olie. Deze vaten worden vervolgens verscheept en verhandeld.

 

Beleggen in olie

Omdat weinig mensen het zien zitten zelf een paar vaten olie op te slaan, wordt er veel in olie belegd door middel van aandelen. Je kan denken aan aandelen in BP, Texaco, Chevron of Shell. Daarmee investeer je direct in de grootste oliemaatschappijen die direct baat hebben bij de prijs van olie.

Maar je kan ook een cfd (contract for difference) op de olieprijs Brent afsluiten. In dat geval speculeer je op koersverschil en die kan ook optreden als de prijs van een vat Brent oil daalt. Je kan dan met een hefboom speculeren en aardig wat winst boeken als je het juist hebt. Helaas geldt andersom ook dat je veel verlies kan draaien met een cfd hefboom.

Voordat je een cfd afsluit, is het raadzaam je hier goed in te verdiepen. Cfd’s staan bekend als zeer complexe producten die je door en door moet kennen. Lees ook onze Plus500 review.

 

Beleggen in olie

In dit artikel ben je geïnformeerd over de Brent olieprijs en het olieveld van Brent in de zee tussen Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Je hebt gelezen waar de grondstof van olie voor wordt gebruikt. Wellicht zie je het zitten om te beleggen in olie. Je kan je dan wenden tot de grootste oliemaatschappijen en aandelen van bijvoorbeeld BP en Texaco kopen. Maar je kan ook speculeren op koersveranderingen in een vat Brent olie. In dat geval ga je een cfd aan. Maar let wel: dit zijn complexe producten die je eerst goed moet bestuderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *