FIRE: 8 tips om zuiniger te gaan leven (en meer op te bouwen voor later)

Lees eerst hier en hier over de FIRE-beweging (scheelt een hoop googlen). In dit artikel geven we je 8 tips om direct te starten. Het zijn tips voor een zuiniger leven, waarmee je meer geld op kunt bouwen voor later. Het is dus de bedoeling om je geld aan het werk te zetten en te beleggen (bijvoorbeeld in de hoog dividend aandelen die we eerder bespraken). Hoe vrekkerig je wil worden, moet je natuurlijk zelf weten. Voor de één is het not done om een auto de deur uit te doen, de ander doet gerust wat langer met een theezakje.

 

#1 Doe een auto de deur uit

Heb je twee auto’s, zoals de meeste gezinnen? Doe er dan eentje de deur uit. Dat gaat je honderden euro’s op jaarbasis schelen. Heb je maar één auto? Ook dan kun je op je auto besparen. Koop bijvoorbeeld een niet al te oude auto (want daar ga je vroeg of laat meer kosten van krijgen), koop samen met iemand anders een auto (shared car) of overweeg volledig met je auto te stoppen. Het OV brengt je weliswaar niet overal, maar wel ver.

 

#2 Hoe ben je verzekerd?

Verzekeringen zijn handig, want ze geven je zekerheid. Maar hoeveel verzekeringen heb je nu die je echt nodig hebt? De opstalverzekering (en als toekomstig FIRE-lid heb jij een woonhuisverzekering, want je húúrt absoluut geen huis!) heb je nodig, een zorgverzekering en eventueel een autoverzekering. De rest moet je goed afwegen. Een reisverzekering is leuk, als je veel reist… Pak die verzekeringen er dus maar even goed bij.

Ook mooi moment om te kijken of je met je huidige pakket niet ergens anders goedkoper uit bent.

 

#3 Energiekosten

De energiekosten hebben we niet zelf in de hand. Of we de kachel hoger (of überhaupt aan) zetten wel. Wie vaker een dikke trui draagt, zal minder snel de verwarming hoger hoeven te zetten. Dat kan schelen.

Ook op douchen kun je flink besparen. Houd het douchen zo kort mogelijk (of ga samen!) om nog meer energie te besparen.

 

#4 Abonnementen

Wist je dat abonnementen een verdienmodel zijn? In plaats van dat je eenmalig iets aanschaft, breng je maandelijks geld in het laadje bij bedrijven die je een abonnement aansmeren. Zet al je abonnementen eens op een rij (tijdschriften, streamingdiensten, Spotify etc) en ga voor 50% minder. Welke abonnementen overleven de FIRE niet?

 

#5 Goedkoop wonen

Woon je nu in een groot huis met een tophypotheek? Gefeliciteerd, maar daar ga je FIRE niet sneller mee behalen. Bereken eens wat een lagere hypotheek voor jou zou betekenen en hoeveel geld je maandelijks niet naar de hypotheekverstrekker hoeft over te maken, maar naar je beleggingsportefeuille. Zeker weten dat hier flink aan te verdienen valt…

 

#6 Jaag op koopjes

Supermarkten stunten dagelijks. Profiteer daarvan en sla gelijk groots in. Doe voor de hele maand je “hoofdboodschappen” en je zal zien dat je per maand zo honderd tot tweehonderd euro goedkoper uit bent.

 

#7 Wees minder gul

Je vrienden en familie zullen er niet blij mee zijn, maar je zal minder gul moeten worden op feesten en partijen. Je kan dit heel gewiekst doen, door een beetje af te bouwen. Geef geen vijftig euro meer aan je zus, maar dertig met een goedkoop luchtje en geef minder snel een rondje in de kroeg. Na een jaar kun je je uitgaven voor anderen flink gereduceerd hebben en de winsten lekker overboeken naar je beleggersrekening.

 

#8 Geen merken meer

Leuk, een broek van Levi’s en een polo van Lacoste, maar die zijn stervensduur. Vanaf nu ga jij merkloos door het leven. Wibra, Zeeman en Primark zijn de merken waar jij het van moet hebben. Die kleding zit net zo lekker. Daar denk je nu anders over, maar wacht maar tot je ziet hoeveel geld je overhoudt om te beleggen.

 

FIRE

Nog meer FIRE? We doen onze best om je binnenkort van meer tips en adviezen te voorzien. Blijf ons dus regelmatig even checken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *