Op weg naar FIRE: beleggen in hoog dividend

FIRE is voor steeds meer mensen het doel. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early en houdt in dat mensen nu al bezig zijn om financieel onafhankelijk te worden om zo voor hun 40e met pensioen te kunnen (of later, als je in de dertig bent en nu pas FIRE ontdekt).

We hebben er eerder al van alles over uitgelegd en gaan deze week dieper in op de wijze waarop je vorm kunt geven aan FIRE.

 

Niet zo rooskleurig als het lijkt

We beginnen wel met een waarschuwing. FIRE is niet zo makkelijk als het lijkt. Het vermogen van € 600.000 waar we het de vorige keer over hadden, moet namelijk wel behaald worden. Daarbij moet je ook rekening gaan houden met inflatie (het geld dat je hebt wordt minder waard, je kunt er dus minder van genieten). En daarbij moet je over je belegde vermogen ook nog eens belasting betalen. FIRE heeft dus nogal wat voeten in de aarde.

Maar de aanhouder wint en als jij vastbesloten bent jong met pensioen te kunnen (of als je genoegen neemt met meer vrije tijd) moet je even verder lezen.

 

FIRE betekent beleggen in (hoog) dividend aandelen

Weet je wat dividend is? Bedrijven betalen dividend uit aan hun aandeelhouders om ze aan zich te binden. Wanneer een bedrijf dividend betaalt, is een aandeelhouder eerder geneigd zijn aandelen in dat bedrijf aan te houden. De hoogte van het dividend hangt af van het succes, maar er zijn ook bedrijven die hun dividend jaar op jaar verhogen. Als zij dit 25 jaar op rij doen, zouden ze volgens Amerikaanse begrippen “dividend aristocraten” zijn (en bij 50 jaar op rij zelfs “dividend king”).

Hoe dan ook, dividend is een uitkering die je per aandeel krijgt. Stel dat je een aandeel van € 40 hebt gekocht en een dividend van 2% krijgt. Dan ontvang je € 0,80. Op zich is dat niet veel, maar als je duizend van die aandelen hebt (€ 40.000 belegd vermogen) wordt het ineens € 800. Dat krijg je er per jaar zomaar bij. En dat staat los van de koers van het aandeel (dat ook nog eens kan groeien).

Door slim te beleggen in aandelen met een hoog dividend, kun je nog meer geld tegemoet zien. Dat is pas je geld aan het werk zetten.

 

Hoog dividend

De meningen lopen een beetje uiteen, maar er wordt van hoog dividend gesproken als een bedrijf meer dan 4% dividend uitkeert. Vooral Amerikaanse aandelen doen dat (soms zelfs tot tegen de 10%!), maar ook Nederlandse bedrijven betalen dividend.

De eerste stap om FIRE te behalen, is door je geld goed te beleggen. Hieronder geven we je enkele aandelen die je nader zou kunnen bestuderen, omdat ze op moment van schrijven een behoorlijk dividend bieden.

We schetsen na het lijstje een fictief beeld van wat er zou gebeuren met € 600.000 belegd vermogen in deze aandelen.

 

Hoog dividend aandelen

Hier komen de hoog dividend aandelen van dit moment volgens Lynx:

 • PostNL, dividend van 8%
 • SMB Offshore, dividend van 5,8%
 • Randstad, dividend van 5,7%
 • ABN Amro, dividend van 5,5%
 • NN Group, dividend van 5,4%
 • ASR Nederland, dividend van 5,3%
 • KPN, dividend van 5%
 • Shell, dividend van 4,2% (eigenlijk geen Nederlands bedrijf meer, sinds de verhuizing naar Londen vanwege ons – voor Shell – tergende belastingklimaat)
 • Unilever, dividend van 3,9%
 • ING, dividend van 3,9%

 

Voorbeeldportefeuille van 6 ton

Stel dat we onze € 600.000 binnen hebben geharkt en belegd hebben in deze hoog dividend aandelen. Wat levert het ons dan per jaar op?

We verdelen de € 600.000 over 5 aandelen, voor spreiding en overzicht. We kiezen daarom bedrijven die in andere sectoren opereren (van de banken ING, ABN Amro kiezen we het hoogste en evenzo doen we dat bij de verzekeraars NN Group en ASR Nederland).

 • € 120.000 belegd in PostNL levert een jaarlijks een dividend van € 9.000
 • € 120.000 belegd in SMB Offshore levert jaarlijks een dividend op van € 6.960
 • € 120.000 belegd in Randstad levert jaarlijks een dividend op van € 6.840
 • € 120.000 belegd in ABN Amro levert jaarlijks een dividend op van € 6.600
 • € 120.000 belegd in Shell levert jaarlijks een dividend op van € 5.040

Deze dividenden bij elkaar opgeteld maken dus een inkomen van € 34.440. Een lekker inkomen? Dat hangt natuurlijk af van je levensstijl. Je kunt er altijd voor kiezen om ze te herbeleggen en volgend jaar meer winst te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *