Contract for difference

Vraag jij je af of je met een contract for difference (cfd) geld kunt verdienen? In dat geval leg ik je graag uit wat een contract for difference is en hoe dit werkt. Ik laat het je zien aan de hand van een voorbeeld en zorg ervoor dat jij precies alle ins en outs over cfd trading te zien en te lezen krijgt.

Let op: lees dit artikel aandachtig door! Cfd’s zijn zeer complexe en risicovolle instrumenten. Ze kunnen je veel geld opleveren, maar je kan er ook  heel veel geld mee verliezen.

 

Wat is een cfd?

Eerst antwoord op de vragen: wat is een cfd en wat is cfd trading? Een cfd is een derivaat, een contract waarin prijsafspraken worden gemaakt over de koers van een bepaald onderliggend goed. In een cfd sluit je een afspraak af op koersstijging of koersdaling. Het kan dus allebei. Wanneer je verwacht dat de prijs van een bepaald onderliggend goed (noem even de koffieprijs of de prijs van goud of aardolie) gaat dalen, kun je daar een contract op afsluiten. Krijg je gelijk? Dan verdien jij geld van de broker. Krijg je geen gelijk? Dan verdient de broker geld aan jou.

Mocht je een cfd afsluiten op de goudprijs tegen verlies en je krijgt gelijk, dan verdien jij het percentage verschil over je inleg terug. Had je een cfd voor € 1.000 afgesloten en was de goudprijs inderdaad 5% gezakt, dan krijg je daar € 50 voor.

Wanneer de prijs met 5% gestegen zou zijn, had de broker € 50 van jou moeten krijgen.

Een cfd wordt pas interessant als je met een hefboom werkt. Bijvoorbeeld de hefboom 1:20 op goud. Dat betekent dat je in plaats van € 1.000 (je inleg) met twintig keer zoveel mag speculeren. Je zou dan € 20.000 in kunnen zetten op de goudprijs.

Uitgaande van diezelfde 5%, had het je dan een winst van € 1.000 op kunnen leveren of het sluiten van je positie (bij € 1.000 verlies wordt je positie gesloten, omdat je niet meer geld kunt verliezen dan je in je account hebt).

Cfd trading voorbeeld

Populariteit

De populariteit onder contract for difference is vooral te verklaren door de hefboom (die overigens op andere onderliggende goederen hoger en lager kan zijn, zoals 1:30 op forex en slechts 1:2 op crypto) en de snelheid waarmee je kunt handelen. Een goed platform stelt je in staat om voortdurend te handelen en dus winst te pakken of verlies te nemen.

Oefen altijd eerst even in de demo-omgeving van de app, voordat je je geld gaat inzetten. Zo leer je de kneepjes van het handelen kennen en kun je voorkomen dat je gelijk grote geldbedragen verliest.

De populariteit komt ook doordat je in ongelooflijk veel onderliggende goederen kunt handelen. Niet alleen in crypto, de goudprijs of de prijs van olie, maar ook in losse aandelen, aandelenbeurzen per land, vreemde valuta, grondstoffen (zoals palladium, olie, koper, ijzererts) en voedingsmiddelen (suiker, rijst, koffiebonen en thee). Heb je dus ergens veel affiniteit mee, dan kun je daar ook een cfd op afsluiten.

Een cfd afsluiten kost weinig tijd en kan ook snel weer gesloten worden. Soms gaat het slechts om enkele minuten. Daarom wordt cfd-handel wel eens vergeleken met daytrading (terwijl dat toch echt iets anders is).

 

Risico’s

Toch moet je uitkijken als je van plan bent geld te verdienen met cfd trading. Want je zag al in het voorbeeld van de goudprijs dat de hefboom zich ook kan keren en jij de dupe van je eigen cfd kan worden. Je kan je hele inleg kwijtraken. (Meer overigens niet, want er zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Voorheen kon je ook echt in de verliezen eindigen en moest je nog meer geld overmaken naar de broker).

De risico’s zitten hem ook in de volatiliteit van veel producten. Als je even niet oplet, kan een koersstijging of daling hebben plaatsgevonden die tegen je contract for difference ingaat en dan ben je ook je geld kwijt.

De enige manier om het risico enigszins te beperken is door het instellen van een zogenaamde stoploss. Daarmee geef je de bot de toestemming een positie te sluiten bij een bepaald verlies. Verlies is nooit leuk, maar je kan daarmee wel voorkomen dat het verlies meer en meer wordt.

 

Conclusie

Handelen in contract for difference, ook wel cfd trading genoemd, is zeer geliefd onder jonge beleggers die kansen zien. De kansen om  geld te verdienen met cfd zijn aanwezig, maar je moet wel echt weten wat je doet. Oefen daarom altijd eerst met een demo-rekening en ga pas echt handelen als je weet wat je moet doen en hoe alles werkt. Een hefboom lijkt een mooi middel om  grotere winsten te boeken, maar keert zich net zo snel tegen je. Je verlies kan dan zo groot zijn dat je je hele inleg kwijt bent. Handel ook nooit met geld dat je niet kunt verliezen. Of zoek naar stabielere aandelen en neem genoegen met een gestaagde winst. Interesse om te starten met cfd trading? Lees dan onze review over broker Plus500.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *