Vrekkentips: 10 tips om thuis energie te besparen

Nu de prijzen voor energie de pan uitrijzen, is het zoeken naar manieren om zoveel mogelijk geld te besparen zonder dat we het koud gaan krijgen. Want wij vrekken houden niet van geld betalen, maar hebben ook een hekel aan koude. Dus wat te doen? Nou, laten we beginnen met deze 10 stevige tips om thuis energie te besparen. Lees: kosten op energie te besparen.

#1 LED verlichting

De gloeilamp en halogeenlamp slurpen energie. Ook als ze nog goed hun werk doen, moet je ze vandaag nog vervangen door LED-lampen. Ja, de LED-lamp aanschaffen doet even pijn in de leren jongen, want de prijs is (bizar) hoog. Maar het zal zich lonen, want een LED-lamp is 85% zuiniger dan ene gloeilamp en 75% zuiniger dan ene halogeenlamp. Ook gaat een LED-lamp negen keer langer mee dan een gewone lamp en hoef je dus negen keer geen nieuwe te kopen.

Dat is dus even één keer pijn lijden en daarna jarenlang genieten.

Oh ja, bespaar nog meer en doe het licht uit als je de ruimte verlaat.

Led-verlichting helpt je energie besparen

 

#2 Gebruik energiezuinige apparaten

Een huishoudelijk apparaat moet je niet direct vervangen door het goedkoopste alternatief als het stukgaat. Dat is natuurlijk geheel tegen de werkwijze van ons vrekken in, maar richt je even op de lange termijn.

A+++ is het meest zuinige verbruik en eigenlijk moet je de producten met dat label aanschaffen. Niet A+ of A++, want die zijn al een stuk minder zuinig dan A+++. Sterker nog: A+ is soms het minst zuinig te verkrijgen label op bijvoorbeeld een koelkast of oven.

De prijzen zijn vaak hoger, maar de energiebesparing door de jaren heen is dat ook. Tast één keer diep in de buidel en je ziet er met A+++ weer lekker bij.

 

#3 Ga de strijd aan met sluipverbruik

Sluipverbruik is een killer van je portemonnee. Er zijn boze tongen die beweren dat een elektronisch apparaat 75% van zijn energie blijft verbruiken als deze in stand-by modus staat. En wij maar denken dat dit geen kwaad kan!

Gelukkig is er een goede manier om te bekijken of een apparaat nog stroom verbruikt. Er branden dan nog lampjes, de stopcontacten en stekkers voelen nog warm aan. Het kan overigens hoog oplopen. Enkel en alleen de tv kan tot dik € 40 aan sluipverbruik per jaar tot gevolg hebben!

Trek dus de stekkers uit de stopcontacten als je apparaten niet gebruikt of zet ze echt uit (en niet op stand-by). Een andere handige tip: sluit zoveel mogelijk van die apparaten op één stekkerdoos met stekker aan. Zo kun je er in één beweging een einde aan breien.

 

#4 Spleten en kieren

Jaag altijd op spleten en kieren in je huis. Wanneer het tocht, draai je natuurlijk niet zomaar de verwarming open, maar ga je op jacht naar waar de tocht vandaan komt. En de oorzaak dicht je direct. Dat bespaart op den duur heel veel energie. Wij vrekken zijn gek op tochtstrips en kit.

 

#5 Isoleren kun je leren

In het verlengde van de spleten en koeren, kun je je huis het beste goed isoleren. Wist je dat er heel veel warmte verloren gaat richting de kruipruimte of via het dak? Ook spouwmuren moet je eigenlijk goed isoleren om te zorgen dat er zo min mogelijk energie verdwijnt.

Het leuke is dat je voor veel vormen van isoleren subsidie kunt krijgen. Je kunt dan je huis met forse korting bestendiger maken. Misschien even slikken als je je HR++ dubbel glas laat zetten of kunststof kozijnen laat plaatsen, maar uiteindelijk zal je er dankbaar voor zijn.

 

Isoleer je huis goed

 

#6 Warmtepomp kopen

Een warmtepomp. De rillingen lopen menig vrek al over de rug, want dat klinkt als iets heel duurs. Is het ook. Maar de warmtepomp is toch echt het meest duurzame alternatief voor ene gasketel. Een mooie manier om je huis te verwarmen, niet op gas, maar op elektriciteit. De vrek die de warmtepomp combineert met zonnepanelen is natuurlijk helemaal spekkoper!

Een warmtepomp haalt de warmte uit een bron die al warm is. Deze warmte hoeft dus niet opgewekt te worden en dat bespaart dan weer meer energie. Er zijn diverse bronnen die gebruikt kunnen worden door een warmtepomp, zoals buitenlucht, aardwarmte en een waterbron.

 

#7 Wees zuinig met water

Het woordje “zuinig” is een mooie trigger hier. Verbruik minder water (en het liefst minder warm water) en je waterrekening zal slinken. Net als je energierekening. Door minder lang te douchen of minder vaak de auto te wassen, kun je dus veel geld besparen. Het mooie is dat je zowel bespaart op je waterrekening als op je energierekening. En welke vrek bespaart er nu niet graag dubbel?

 

#8 Programmeerbare thermostaat

Een slimme thermostaat, zoals de Toon, is een mooie manier om energie te besparen. Je kan namelijk van tevoren een programma instellen en dus ook wanneer de verwarming (lees: de kosten voor het verbruik van de verwarming) weer uit moeten. Wil je zeker weten dat je ’s nachts niet voor niets stookt? Dan zet je je programma dusdanig dat om 11 uur de verwarmingen uitgaan.

Zo kun je nooit vergeten de verwarming uit te zetten.

Ander voordeel is dat je precies het verbruik kunt volgen. Ook de kosten worden met een programmeerbare thermostaat in beeld gebracht. Dan kun je dus na een duur weekje goed op de kleintjes letten en een strenger programma hanteren.

 

#9 Stap over op een andere energieleverancier

Energieleveranciers doen nog wel eens akelige dingen met hun tarieven. Dat beïnvloedt niet het gebruik van hun energie, maar wel jouw maandelijkse kosten. Wees dus niet al te gehecht aan een energieleverancier. Bel af en toe even om jullie relatie te bespreken en verzeker je ervan dat jouw energieleverancier nog altijd goedkoper is dan welke andere concurrent dan ook.

Het is niet jij die de energieleverancier nodig heeft, het is de energieleverancier die blij moet zijn met een trouwe klant als jij.

 

#10 Zonnepanelen

In het verlengde van de tip over een warmtepomp, kun je ook zonnepanelen combineren. Hiermee wek je stroom zelf op uit zonlicht. Deze worden op het dak van je woning geplaatst. Je kunt energie opslaan of teruggeven aan het net. Op deze manier wek je zelf energie op en ben je niet meer afhankelijk van een energieleverancier. Met deze energie kun je lekker warm douchen, je vloerverwarming lekker laten werken en zorgen voor voldoende warm water in de kraan.

Trouwens, ook voor het plaatsen van zonnepanelen en het overstappen op zonne-energie, is subsidie aan te vragen.

 

Energie besparen met zonnepanelen

 

Laat die koude winter maar komen

Dit zijn pas 10 mooie ideeën om de vrek de winter door te helpen, nietwaar? Al voer je één of twee van de voorgenoemde tips uit, jij kunt met een gerust hart de koude winter in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *