IMF wil dat El Salvador stopt met bitcoin

Wat maakte hij zich populair, Nayib Bukele – de president van El Salvador – toen hij in september de bitcoin invoerde als wettig betaalmiddel voor het land. Niets was de president te min en hij deelde zelfs bitcoins uit om de munt maar rijkelijk te laten vloeien.

Helaas voor hem is niet iedereen het hiermee eens. Het Internationaal Monetair Fonds (afgekort tot IMF) fluit hem namelijk terug. “Bitcoin als betaalmiddel kent veel risico’s en zal resulteren in financiële instabiliteit,” zo luidt het kritiek.

 

September 2021

Een zware domper voor het Zuid-Amerikaanse landje met 6,5 miljoen inwoners. In september nog kondigde Bukele aan dat bitcoin zou worden toegestaan als wettig betaalmiddel en drong hij de cryptomunt zelfs aan grote bedrijven op. Voor de goede orde, naast bitcoin wordt ook de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel gezien. Die laatste doet dat al ruim 20 jaar.

Er waren voorstanders, maar veel meer tegenstanders. Ruim 60% van de bevolking gaf tot twee keer toe te kennen dat de bitcoin geen goede keuze was en wilde dat de president afzag van zijn plannen. Dat deed Bukele niet.

 

IMF waarschuwt enkel

Toch blijft het vooralsnog enkel en alleen bij een waarschuwing van het IMF. Het IMF waarschuwt voor instabiliteit, grote risico’s vanwege de voortdurende en grote koersschommelingen en geeft aan dat bitcoin – net als andere cryptovaluta – ook veel criminaliteit aan kan trekken. Iets wat te denken geeft in dit Zuid-Amerikaanse land.

 

Twitter

President Bukele heeft niet gereageerd op de waarschuwing en lijkt niet van plan zich iets van het IMF aan te trekken. Op Twitter maakte hij, middels een meme, zelfs een wegwuifgebaar naar het IMF. Het ziet er dus naar uit dat Bukele, ondanks dat de bitcoin gigantisch onderuit is gegaan in janauri, gewoon achter zijn besluit blijft staan en de bitcoin een wettig betaalmiddel in het land blijft.

De grote vraag is nu echter hoe er gereageerd wordt als de bitcoin te leiden krijgt onder een dreigende oorlog in Oekraïne en Rusland. Maar dat is een verhaal voor een andere keer…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *